Jääkiekkoliitto tarjoaa yhdessä seurojensa kanssa kivoja, matalan kynnyksen harrastusmuotoja tytöille ja pojille. Tyttöjen oma aloitustapahtuma, Girls Hockey Day, tutummin GHD järjestetään lokakuussa osana kansainvälistä tyttöjen jääkiekkoviikonloppua. Viimeistään lokakuussa seuroissa alkavat myös Leijona-kiekkokoulut sekä Easy Hockey –harjoitukset, joista kaikista voi myöhemmin liittyä mukaan seuran harrastuspolulle.
Jääkiekkoliiton Leijona-kiekkokoulu on tarkoitettu alle 8-vuotiaille tytöille ja pojille ja siihen voi osallistua kuka tahansa lapsi taitotasosta riippumatta - mukaan tarvitaan vain kypärät ja luistimet. Jos harrastusintoa riittää, kannattaa selvittää, onko seurassa tyttökiekkotoimintaa. Monesti tyttöjen harjoitukset seuroissa ovat avoimia vasta-alkajille, joten kannattaa rohkeasti kysyä voiko harjoituksiin tulla tutustumaan!
Jos tytöille ei ole vielä omaa joukkuetta, harrastusta voi jatkaa poikajoukkueessa. Taklaaminen on junioreilla kielletty aina alle 14-vuotaisiin asti, joten lajitaitoja voi harjoitella turvallisesti myös sekajoukkueessa.
Harrastamisen voi aloittaa myös myöhemmällä iällä. Aikuisille naisille on tarjolla niin kiekkoleirejä kuin aikuisten harrastejoukkueitakin!
- ...
- GHD
- Muita tapoja rekrytointiin
- Rekrytoinnin kultaseuraksi?
- Matalan kynnyksen tutustumistapahtumat
GHD
Girls’ Hockey Day eli tuttavallisemmin GHD on tytöille suunnattu, ilmainen jääkiekon kokeilutapahtuma. Jokainen seura voi tehdä tapahtumasta oman näköisensä, mutta päivien yhteisenä tavoitteena on kannustaa tyttöjä kokeilemaan jääkiekkoa ja innostumaan lajin harrastamisesta!
Miten liikkeelle?
- Päätä järjestää rekrytointitapahtuma tytöille.
- Keskustele seuran kanssa, sovi tapahtumasta ja tyttöjen oman ryhmän perustamisesta esim. Leijonakiekkokoulun yhteyteen.
- Varaa jäätä 50-60 minuuttia ja sovi seuran kanssa mahdollisesta kulubudjetista.
- Nimeä tapahtumalle vastuuhenkilö.
- Kysy lisävinkkejä alueesi tyttökiekkokoordinaattorilta.
Miten markkinoin?
- Ilmoita tapahtumasi mukaan GHD-tapahtumaan lomakkeen kautta >>
- Tilaa ilmaiset markkinointi- ja give away -materiaalit Jääkiekkoliiton verkkokaupasta.
- Lataa sähköiset materiaalit Jääkiekkoliiton materiaalipankin GHD-kansiosta ja muokkaa niistä lopulliset materiaalit teidän seuran ja tapahtuman näköisiksi.
- Lisää julisteisiin ja kaverikortteihin oman tapahtumasi tiedot. Kiinnitä julisteita ilmoitustauluille paikkoihin, joissa lapsiperheet liikkuvat mm. jäähalliin, uimahalliin, liikuntapuistoihin, läheisiin kauppohin, kirjastoihin, teattereihin, päiväkoteihin ja kouluihin.
- Tee päiväkoti- ja koulukiertue alueellasi. Parhaiten tavoitat lapset jääkiekon demotuntien kautta. Jaa näytetunneilla mainokset tapahtumasta. Demotunti ei välttämättä tarvitse jäätä!
- Tee tapahtumasta ilmoitus sosiaalisen mediaan (esim. Facebook, Instagram), jotta kiinnostuneet voivat jakaa tapahtumasi laajemmalle kohderyhmälle.
- Jaa kaverikortteja tapahtumaan seuran toiminnassa jo mukana olevien pelaajien kautta. Henkilökohtainen kutsu tavoittaa yleensä parhaiten.
- Jaa tapahtuman mainoslehtisiä esim. kauppakeskuksissa tai suuremmissa kaupissa. Seuran pelipaita herättää usein huomioita ihmisvilinässä ja on paras tehostin näihin tempauksiin!
- Pyydä markkinointiin tilaa esim. pääsarjaseuran ottelutapahtumien äänimainonnassa tai jos mahdollista, järjestä demo-ottelu ottelutapahtuman erätauolla.
- Pyydä seurojen nettisivuilta paikka GHD-bannereille.
- Ole yhteydessä paikallisiin lehtiin ja kysy kiinnostusta tulla tekemään juttua tyttöjääkiekosta.
Huomioi tapahtumapäivän valmisteluissa seuraavat asiat
- Varaa tarpeeksi ohjaajia jäätoimintaan sekä tapahtuman ohjeistukseen jään ulkopuolella. Ohjaajat voivat olla myös seurassa jo pelaavia tyttöjä.
- Varaa mailoja ja kypäriä lainaan, muista myös kiekot! Varaa myös sinisiä kiekkoja tapahtumaan.
- Varaa kartioita tai köysiä harjoitusalueiden jakamiseen (köydet estävät kiekkoja karkaamasta toiselle alueelle).
- Vahvista seuralta, miten tapahtuman osallistujat vakuutetaan.
- Tee valmiiksi info, miten tyttöjen harrastustoiminta jatkuu seurassa. Printtaa infoa jaettavaksi tapahtumassa ja esim. jäähallin ja pukukopin seinille.
- Jos resursseja riittää, varaa tapahtumaan kahvitarjoilu tai kioskipalvelut
GHD-päivän toteutus
-
Ohjeista avustajat eri rooleihin
- Ilmoittautumispiste (Huom! Aukeaa esim. 1h ennen jään alkua): Ottaa osallistujat vastaan ja kerää osallistujien yhteystiedot
- Koppiauttaja: Auttaa kopissa varusteiden pukemisessa, jakaa kypärätarrat ja kirjoittaa niihin osallistujien nimet
- Kahvio: Kahvin myynti tai tarjoilu vanhemmille
- Jäätoiminnan vastaava: Käy läpi jäätoiminnan ja rastipisteet ohjaajien kanssa (katso alta esimerkki jään toteuttamiseen). Toteuttakaa jäätoiminta tasoryhmissä.
- Ohjaajat: Riittävästi ohjaajia eri rastipisteille, toteuttamaan laadukasta tapahtumaa jossa jokainen lapsi voidaan huomioida myös henkilökohtaisesti.
-
Miten jatko markkinoidaan?
- Sopikaa koko porukalle yhteinen myyntipuhe jatkoon: Olihan kivaa, milloin nähdään seuraavan kerran, alathan sinäkin pelaamaan..? jne.
- Varatkaa jokaiselle pisteelle (ilmoittautuminen, koppi, hallin seinät) infoja tyttöjen toiminnasta
-
Jään jälkeen kopissa
- Pitäkää vielä rekrytointipuhe kopissa jään jälkeen ja kertokaa että lähetätte sähköpostia seuraavasta tapahtumasta
- Jakakaa Give Away -rannekkeet ja diplomit osallistujille
GHD:n jälkeen
- Lähetä tapahtuman osallistujille ja vanhemmille kiitokset ja kutsu seuraavaan tyttöjen tapahtumaan
- Toisessa tapahtumassa aktivoi vanhempia mukaan toimintaan
- Tyttöryhmän vastuuvetäjän ei tarvitse välttämättä olla tyttö tai nainen, mutta se madaltaa tyttöjen osallistumiskynnystä. Jos vastuuvetäjä on mies, apuna mukana voi olla vaikka seuran vanhempia tyttöpelaajia.
Katso vielä:
Ilmoita seurasi GHD-rekrytapahtuman järjestäjäksi >>
Materiaalipankin GHD-kansio >>
Jääkiekkoliiton verkkokauppa >>
Tyttökiekkokouluttajien yhteystiedot >>
GHD-päivään ilmoittautuneet seurat >>
Muita tapoja rekrytointiin
Girls Hockey Day (GHD) on helppo tapa aloittaa tyttöjen jääkiekko seurassa. GHD on tapahtuma, jossa tytöt pääsevät ilmaiseksi kokeilemaan jääkiekon pelaamista. Tyttöjen rekrytointi jääkiekon pariin voi kuitenkin tapahtuma myös muilla tavoin. Katso alla oleva lista, olisiko joku näistä teidän seuran tapa saada tytöt mukaan hyvän harrastuksen pariin!
Luistelu- ja kiekkokoulun avauspäivä
GHD-tapahtuma osana luistelu- tai kiekkokoulun avausta. Jäältä varattu pieni osa tyttöpelaajille, jotka toimivat mahdollisuuksien mukaan jäällä esim. omana ryhmänään. Markkinoinnissa huomioidaan tyttöpelaajat.
Kaveripäivä
Seuran toiminnassa jo mukana olevat tyttöpelaajat kutsuvat jäälle mukaan esimerkiksi luokka- tai päiväkotikavereitaan, naapureita tai sukulaisia. Kaverikortit toimivat tässä tarkoituksessa erityisen hyvin. Ohjelman suunnittelussa huomioidaan, että kaverit pääsevät myös tekemään asioita jäällä yhdessä. HUOM! Yhtälailla myös toiminnassa mukana olevat pojat voivat kutsua siskon, luokkakaverit tai naapurin tytöt tutustumaan lätkän pelaamiseen.
Kaveriseurapäivä/Kaverilajipäivä
Tapahtumaan kutsutaan mukaan lähialueen tyttöjoukkueita muista lajeista lajikokeilupäivään. Vastaehdotuksena voidaan myös mennä kokeilemaan itse toista lajia vaikka saman päivän aikana. Seurayhteydenotoissa painotetaan, ettei pelaajia haluta viedä muista lajeista pois.
Perhepäivä
Kutsutaan jäälle koko perhe luistelemaan ja pelaamaan. Tapahtumassa voi olla monen tasoista ohjelmaa. Päivä voidaan toteuttaa yhteistyössä liigajoukkueen, edustusjoukkueen, naisjoukkueen tai tyttöjoukkueen kanssa.
Äiti-Tytär -päivä
Kutsutaan jäälle äidit ja tyttäret yhdessä. Osa ohjelmasta voidaan toteuttaa yhdessä ja osa erikseen.
GHD-päivä ja tyttöjen pelit
Kaukalon toisessa päässä jo toiminnassa mukana olevat tytöt pelaavat Leijonaliigan tapaan puolikkaalla kentällä. Kaukalon toisessa päässä järjestetään kokeilutapahtuma uusille tytöille.
Rekrytoinnin kultaseuraksi?
Tyttökiekon harrastajamäärän kasvu on jääkiekkoperheen yhteinen mahdollisuus! Haluaako seuranne olla tyttökiekon rekrytoinnin kultamitalisti, vai aloitatteko tavoittelemalla pronssia? Katso alta mitalien vaatimat sisällöt ja ilmoita seurasi tavoite samalla kun ilmoittaudut GHD-tapahtumaan. Tärkeintä on päästä vauhtiin ja saada tyttökiekkotoiminta näkyväksi, jotta harrastamisen aloittamista miettivät tytöt löytävät tarjolla olevan toiminnan.
Seuroilta pyydetään raportti tavoitteiden saavuttamisesta kesän aikana. Alkusyksystä seuroihin lähetetään palkinnot ja seurojen nimet julkaistaan Jääkiekkoliiton nettisivuilla. Lisäksi jokainen GHD-tapahtuman järjestäjäksi ilmoittautuva seura osallistuu arvontaan, jossa on mahdollisuus voittaa Naisleijonat seuravierailulle.
Kultaseura
- Neljä (GHD) rekrytointitapahtumaa tytöille
- viikottainen harjoitustapahtuma tyttöryhmälle
- osallistuminen Girls Global Game -tapahtumaan
- osallistuminen Mini Aurora Cupiin.
Palkinto: Kultaseuran diplomi ja Naisten maajoukkueen pelipaita nimikirjoituksilla.
Hopeaseura
- Kolme (GHD) rekrytointitapahtumaa tytöille
- viikottainen harjoitustapahtuma tyttöryhmälle
- osallistuminen Girls Global Game tai Mini Aurora Cup -tapahtumiin esim. seuran nimeämän yhteyshenkilön toimesta alueen tytöistä kokoamalla joukkueella.
Palkinto: Hopeaseuran diplomi ja Naisten maajoukkueen joukkuekuva nimikirjoituksilla.
Pronssiseura
- Yksi (GHD) rekrytointitapahtuma
- kerran kuussa pidettävä harjoitustapahtuma esim. alueelta kootulle tyttöryhmälle.
Palkinto: Pronssiseuran diplomi.
Kaudella 2019-2020 tyttökiekon rekrytoinnin mitaliseuroiksi ylsivät
Kultaa
APV
HIFK
Ilves
Kiekko-Espoo
TarU Hockey
Hopeaa
EVU
Kiekko-Nikkarit
KJT Hockey
Mikkelin Jukurit
Rauman Lukko
Pronssia
Kurikan Ryhti
Pelicans
Sodankylän Pallo
Vaasan Sport
Matalan kynnyksen tutustumistapahtumat
Kiekkokoulujen ohella seura voi järjestää myös muita tapahtumapäiviä, joissa toimintaan pääsee tutustumaan ilman luistimia. Ohessa on esitelty muutama helppo tapahtumamalli, joita seura voi hyödyntää uusien harrastajien, tyttöjen ja poikien rekrytointiin.
Jäähallin esittelypäivä
Avoimet ovet -tyylinen tapahtuma, jossa seura kutsuu uudet harrastajat tai muut jääkiekosta kiinnostuneet tutustumaan jäähallin tiloihin ja seuran henkilöihin. Päivän aikana kerrotaan mm. mistä löytyvät joukkueille nimetyt kopit ja jäävuorot, miten jäälle mennessä ja jäältä poistuttaessa käyttäydytään ja keneltä voi kysyä apua.
Seurailta
Vanhempainillan tyylinen tilaisuus, jonka aikana esitellään seuran toimintamalli luottamustehtävistä, toimistohenkilökunnan kautta valmennusorganisaatioon ja yksittäiseen joukkueeseen. Seurailta on hyvä tilaisuus rekrytoida joukkueisiin mm. joukkueenjohtajia tai huoltajia.
Kouluvierailu
Kouluvierailut ovat hyvä tapa markkinoida lajia ja saada uusia harrastajia mukaan. Esittelyjen lisäksi lajikokeilut, pienet kisat ja tietysti otteluliput ovat kaikki hyvää sisältöä vierailuihin!